Huvin ja urheilun vuoksi.

Luksusihminen.

Kuva: joulukuun Olivia, lue juttu tästä.

***** 

Imagen sivuilla oli hyvä teksti otsikolla Kohti täydellistä ihmistä. 

Kirjoittaja Heikki Valkama tiivistää nykytrendin hyvin, kannattaa lukea. Tässä pieni lainaus:

”Itsensä kehittäminen, jaksaminen, aivojumppa, älyvaatteet, lääkkeet. Kaiken keskiössä on Minä 2.0, parempi työntekijä, parempi suorittaja. Ja onhan se totta: kun on hyväkuntoinen ja jaksaa paremmin, jaksaa myös ajatella.

Tavoitteena on fyysisesti ja älyllisesti täydellinen ihminen. Tarkemmin katsottuna proteiinirahkan edustaman treenaamisen ja ruokavalion kultista voi vetää yhtäläisyydet suoraan uskontoon. Kuntosalit ovat temppeleitä, joihin kokoonnutaan. Papistoa ovat personaltrainerit ja pilatesohjaajat, pyhiä kirjoituksia löytyy kunto-ohjelmista karppauskirjoihin. Jokaisen treenilajin harjoittajilla on omat rituaalinsa. Syntiä on repsahtaminen ja läski, vääräuskoisia ne, jotka syövät huonosti ja treenaavat väärin tai eivät ollenkaan.”

***

Proteiinirahkat, itsen hoivaaminen, ”mun vartalo on mun temppeli” -tyyppinen lähestyminen on kieltämättä trendikästä. Mittaillaan itseä, kehitetään itseä fyysisesti ja henkisesti, mennään itseen, ollaan läsnä itsessä.

Tavoitellaan täydellistä vartaloa ja täydellistä mieltä.

No, vartalot on nähty ja se jo kaikille ihan tuttua. Ensin tuli Body, nyt on mukana myös Mind.

Tavoitteena on luksusvartalo, jossa asuu luksusmieli? Viime vuonna kirjoittamani My Little Body vaatisi nyt ehkä kaveriksi vastaavan, mieli on uusi keho!

Se mitä mietin, on että mikä on itseen keskittymisen hinta? Koko muu elämä ympärillä? Mistä löytyy se kaikki aika loputtomalle itsen parantamiselle? Ollaan läsnä läsnäolossa, mutta entä elämässä?

Mihin se johtaa, mikä on lopputulos? Ketä varten?

Ai niin, sori. Itseä varten.

Kaikilla on yhtä paljon tunteja vuorokaudessa. Jos haluaa hallita ja kehittää itseään täydelliseksi, on ihan selvää että joku muu osa-alue jää sen varjoon.

Missä kulkee koti, uskonto ja isänmaa?

”Äiti ei nyt ehdi lukea iltasatua, kun äiti palautuu.” 

En rehellisesti tiedä miten tämä menee (enkä itse kehity yhtään missään), mutta ihmettelen, millä ajalla kaikki tämä oikein tapahtuisi?

Itse en kestäisi päivääkään luksuselämässä, kenenkään kanssa. Se menisi jotenkin näin:

”Et jumalauta NYT rupea meditoimaan, pitää ajaa nurmikko!”

Mutta jos haluaisi olla luksusihminen, miten sen saisi yhdistettyä elämään, vaikkapa perhe-elämään, vai onko ainoa vaihtoehto elää sitä yksin?

Entä jos keskittyy itseen niin lujaa, että ympäröivä maailma ja elämä menee ohi? Nurmikko jää ikuisesti ajamatta, mutta itsessä ollaan kyllä oltu. Teki syviä matkoja itseen, mutta unohti käydä sunnuntaisin ulkona?

Täydellisyys olisi tylsyyden huippu: mitään ei voi syödä, koska body. Mitään ei saa ajatella, koska puhdas mieli.

Äitini hymyili juuri, että hautajaisissa tuskin muistellaan kenenkään verensokeria tai rasvaprosenttia. No ei, ei varmasti. Inhimillisyys on ylipäätään aina, aina kiinnostavampaa kuin täydellisyys.

Olisiko luksusihminen lopulta, omassa täydellisyydessään ja virheettömyydessään aika yksin?

Kannattaako olla täydellinen, vai olisiko kivaa olla vain ihminen?

 

6 Responses to “Luksusihminen.”

 1. Auroora

  Näinpä! Ja saattaapi käydä jopa niin, että kun nostaa sen nenän sieltä omasta navasta, niin se itsen käyttökunnon ylläpitokin sujuu siinä sivussa helpommin ja luonnollisemmin. Ei tarvi niin kamalasti miettiä, että miltä nyt tuntuu vai tuntuuko miltään. Fokus pitäisi olla elämässä ja ihmisissä.

  Vastaus
 2. Em

  Hienoja oivalluksia. Itsellänikin on kokemuksia näistä oivalluksista ja voinkin sanoa, että elämäni paras asia on se, kun ymmärsin päästää irti ruokavalioon liittyvistä ”pakkomielteistäni”, eli söin ennen täysin pelkistetyn maidottoman, viljattoman, lisäaineettoman kontrolloidun ruokavalion mukaisesti. Pienikin repsahdus aiheutti morkkista. Kesti itse asiassa aika pitkään tajuta, että kyseessä oli jonkinasteinen syömishäiriö. Stressinhallinnan kautta opin pikkuhiljaa löysäämään syömisteni suhteen ja syömään normaalia terveellistä ruokaa, jossa välillä myös herkut ovat sallittuja. Ja nykyään voin paremmin kuin aikoihin. Ja lisäksi myös näytän paremmalta kuin noina aikoina, kun pyrin täysin kontrolloimaan syömisiäni.

  Uskon, että omalla kohdallani tuo pakkomielteen kehittyminen liittyi stressaavaan elämäntilanteeseen. Kun ihminen menettää kontrollin elämästään, hän alkaa kontrolloida syömisiään. Tähänhän syömishäiriöt perustuvat. Tavallaan myös ehkä sellaisessa tilanteessa, jos ihminen ei pysty suuntaamana tavotteitaan terveellä tavalla erilaisiin ihmissuhteisiin yms. elämän tärkeisiin asioihin, niitä tavotteita alkaa suunnata itseensä ja syömisiinsä – täydellisen itsen kehittämiseen. Ehkä syyt ovat myös osittain biologisia: stressi vaikuttaa hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiset -akselin toimintaan, joka on merkittävässä roolissa esimerkiksi ruokailuun liittyvän käyttäytymisen säätelyssä. Monilla erilaisista syömishäiröistä kärsivillä henkilöillä (oli kyse sitten ortoreksiasta, anoreksiasta, ahmimishäiriöstä, bulimista jne.) on löydetty häiriöitä tuon edellä mainitun HPA-akselin toiminnassa. Sen vuoksi stressinhallinalla, joka tasapainottaa HPA-akselin toimintaa, voi olla merkittävä rooli syömiskäyttäytymisen normalisoitumisessa ja kontrolloiduista rutiineista ja ruokavalioon liittyvistä vääristyneistä uskomuksista irtipääsemisessä.

  Vastaus
 3. Mimmi

  Minä ajattelin samaa noista luxuslaukku- ja vaateblogeista, että saako siitä tonneja maksavasta kassista todella niin kovat kiksit että se kannattaa hommata? Ja oisko se jees tulla muistetuksi (vaikkapa hautajaisissa) aina niin tyylikkäänä ja hyvin(kalliisti)pukeutuneena ihmisenä?

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggaajaa tykkää tästä: