Huvin ja urheilun vuoksi.

5 kg juhannukseen – vastauksia!

Hei,

olen saanut paljon kysymyksiä valmennukseen ja ohjeisiin liittyen. Tässä kootusti vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ohjeisiin liittyen, kiitokset Samille. Jos haluat mukaan valmennukseen, täältä pääset käsiksi ohjeisiin: verkkokauppa, 5 kg juhannukseen? 

Kahvi
Juo 1-2 kuppia päivässä, mielellään luomulaatuisena. Kahvia ei kannata juoda enää illalla, eli lopeta kahvin juonti viimeistään 8 h ennen nukkumaanmenoa.

Suola
Vettä suositellaan juotavaksi 2-3 litraa päivässä. Suolan käyttö: käytä suolaa 1 tl (6 g) vuorokaudessa. Suosi laadukasta suolaa, puhdistamaton harmaa merisuola tai esim. Kalaharin suola.

Kananmunat
Suositellaan välttämään toistaiseksi.

Kasvikset ja juurekset
Voit syödä esim. lanttua, porkkanaa, mutta esimerkiksi perunaa ja bataattia ei tässä nyt suositella.

Punnitseminen
Ruoat punnitaan raakana.

Lue myös blogit:

5 kg juhannukseen? 

5 kg juhannukseen, nyt! 

Kannattaa vilkaista nämä linkit syömisten ja ideoiden osalta:

Suosikkiruokia
• Paljasta ruokaa.
• Satunnaisia ruokavinkkejä
• Satunnaisia eväitä
• Millainen ruokavalio
• Kevätherkku – kaikki mitä söin.
• Mitä tänään syötäisiin? 

 


53 Responses to “5 kg juhannukseen – vastauksia!”

 1. Noora

  Muakin kiinnostais tuo avokadon käyttö. Ja toinen juttu, eli jos paistan kanan/jauhelihan öljyssä niin lasketaanko se noihin öljyihin vai voinko lisäksi syödä vaikka manteleita? Ja mitä tarkottaa ”ainakin” vihannesten yhteydessä? Voiko niitä syödä siis enemmänkin?

  Vastaus
 2. Minna

  Itseä askarruttaa nyt se, että hyvin usein ruokailun jälkeen vatsa turpoaa ja tulee kovin kipeäksi. Tämmöisestä en ole muuten kärsinyt viime aikoina ollenkaan. Ruokamäärät per ateria ovat paljon suurempia, mihin olen tottunut (normisti syön 5 pienempää ateriaa päivässä). Onkohan kyse nyt vain siitä? Mitään itselle täysin uusia ruoka-aineita ohjeissa ei nimittäin ollut. Pitääkö siis vain sinnitellä ja odottaa elimistön sopeutuvan uuteen ateriarytmitykseen ja annoskokoihin? :)

  Vastaus
  • samijuhani

   Todennäköisesti turvotus johtuu lisääntyneestä proteiinin määrästä. Suosittelen testaamaan ohjeissa mainittua hapankaalta ja omenaviinietikkaa, varsinkin punaisen lihan yhteydessä. Lisäksi kannattaa vaihdella kasviksia ja tunnustella, johtuuko vatsasi reaktio esimerkiksi kaalista/sipuleista.

   Vastaus
 3. Satu

  Siis lihatkin punnitaan raakana? Olisi tosi kiva saada vaihtoehtoiset määrät myös kypsänä punnituille lihoille, monet kun varmasti valmistavat ruokaa enemmän kuin yhden annoksen kerrallaan.

  Vastaus
 4. Pilvi

  Hei,

  Voiko lihan ja kanan korvata esim. pavuilla tai tofulla?
  Jos, niin mikä olisi oikea määrä?

  Vastaus
 5. Salla Hakanpää

  Hei!
  Koska rakastan pilkkua ja viilaan sitä mielelläni, kysyn muutaman ruokavaliokysymyksen näin ensimmäisen viikon kunniaksi:

  – Kasvisten määrä: Minulle ex-kasvissyöjänä lihamäärät tuntuvat toistaiseksi aika raskailta. Yritän kasvattaa niitä hiljalleen. Rehuja tekisi kuitenkin mieli syödä enemmän kuin tuo 200g, joka ohjeessa sanottiin vähimmäismääräksi. Paljonko (per ateria) on liikaa?
  – Mitä Sami sanoo palkokasveista (herneet, sugar snapsit, edamame-pavut) tähän joka aterialla vihannesten syöntiin liittyen, ovatko sopivaa ruokaa, vai eivät?
  – Entä avokado? En minä sitä solkenaan syö, mutta mietinpä sitäkin tässä vihannesasiassa, rasvojen kannalta.
  – Tämä on ehkä tyhmä, mutta kysyn silti. Olen huolissani hampaistani, jotka reikiintyvät solkenaan. Onko täysksylitolpurkka tai -pastillit aterian jälkeen OK?
  – Heraisolaatti: Ostin maustamatonta, se on matkalla luokseni ja minulle vielä toistaiseksi vieras ja jännittävä tuote. Millä sitä olisi hyvä maustaa, etten turmele ruokavaliota muuten?

  Kiitos valtavasti tähänastisista ohjeista!

  s

  Vastaus
  • samijuhani

   1. Vatsasi kyllä kertoo, mikä määrä kasviksia on liikaa :)

   2. Palkokasveja en suosittele käyttämään.

   3. Avokado – sopii rasvan lähteeksi. 75 g tai 1/2 avokado.

   4. Ksylitoli / purukumit. En suosittele käyttämään, voi aiheuttaa helposti mm. vatsaoireita.

   5. Heraisolaatti – maustamiseen sopivat erinomaisesti kotimaiset marjat.

   Vastaus
 6. ellis

  äärettömän epäsäännöllistä elämää elävänä kiinnostaisi tietää miten olisi hyvä toimia ruokailujen suhteen esim yövuorojen alkaessa, jolloin valveillaoloa tulee yleensä n. 26 h putkeen.

  Vastaus
  • samijuhani

   Ruokailujen sijoittamisessa vuorotyössä on monia eri tapoja – itselle sopivin tapa löytyy yleensä kokeilemalla. Moni suosii aterioiden syömistä ns. normaalin päivärytmin mukaan, eli 08-20 välisenä aikana, mikäli mahdollista. Yötunnit pääosin veden avulla.

   Vastaus
 7. Bettina

  Tämähän ei ole kysymys, vaan pikemminkin ehdotus muille paketin ostaneille viiden kilon taivalta tekeville. Kaipaisin kovasti jakamista, vertaistuellista keskustelua ja ihmisten kokemuksia… Siksipä ehdotankin sosiaalisen median aikakautena, että pistelläänkö faceryhmä pystyyn ja lyöttäydytään yhteen. Kukka ja Sami liittyvät messiin, jos liittyvät. Mutta vertaisuus on jo arvokasta itsessään! Löytyykö kannatusta idealle?

  Vastaus
 8. Katariina

  Miten on huomioitu ikä ruuan määrissä?
  Onko sama määrä 25 vuotiaalle ja 60 vuotiaalle? Kulutus eikuitenkaan taida olla ihan sama?

  Vastaus
  • samijuhani

   Suurempi merkitys on tavoitepainolla, liikunnan määrällä, kehonkooostumuksella, pituudella jne. Annetut ruoka-ainemäärät ovat ohjeellisia, niillä pääsee varmasti hyvin alkuun.

   Vastaus
 9. Bettina

  Loin Facebookiin julkisen ryhmän ”5kg juhannukseen”. Nyt vaan toivotaan, että ryhmä tavoittaa valmennuksessa olevat ihmiset. Katsotaan kuinka käy. :)

  Vastaus
  • Noora

   Moi. Ei löydä mun facebookki tuollasta ryhmää. Onhan kaikki asetukset varmaan niin, että sen pitäis löytyä haulla?

   Vastaus
 10. Ninnu

  Maailman helpoin ruokavalio ikinä!!! Sen kun vaan syö mitä listalla lukee ja jättää kaiken muun pois.
  Kiitos Kukka ja Sami!

  Vastaus
 11. Noora

  Olen ollut koko viikon todella väsynyt ja treenatessa tuntuu, että kroppa on aivan voimaton. Mahtaako tämä liittyä tuohon hiilareiden vähäiseen määrään?

  Vastaus
  • samijuhani

   Todennäköisesti liittyy – ruokavalioon lisätään hiilihydraatteja heti toisen viikon jälkeen. Jos palautuminen tuntuu haastavalta, kannattaa antaa kropalle tällä viikolla hieman lepoa ja pudottaa treenitehoja hieman.

   Vastaus
 12. Tiina

  Minulla vähän sama juttu kuin Nooralla. Alkuviikko meni hyvin, mutta esim. tänään aamulla treenatessa heikotti, kädet tärisivät ja huimasi.

  Vastaus
 13. Heli

  Ei ollut mainintaa reenin jälkeisestä palkkarista. Eli jos otan 35g jauhetta heti jumpan jälkeen, se lasketaan yhdeksi aterian osaksi? Eli kotiuduttua syödään vain vihannekset ja rasva? Huhhuh. Minuakin kiinnostaa tuo hiilarittomuus. Jos 5 krt/vko tekee puntin ja haluaa vähäisenkin voiman kuitenkin pysyvän ruhossa, niin meneekö reenit ihan hukkaan?

  Vastaus
  • samijuhani

   Voimat eivät viikossa – tai kahdessa – katoa minnekään. Treenejä kannattaa hieman keventää toisen viikon ajaksi, lihakset ja hermosto saa samalla hieman palautumisaikaa. Hiilihydraatteja lisätään heti ensi viikon alussa.

   Vastaus
 14. Heli

  Kaipaisin vastausta hikireenin jälkeiseen heran nauttimiseen. Jos juon palkkarin heti junpan jälkeen, vähennetäänkö se seuraavasta ateriasta? Eli jäljelle jäisi vain rasvan lähde ja vihannes-hiilarit?

  Vastaus
  • samijuhani

   Kannattaa huomioida myös palautusjuomassa olevan hiilihydraatin määrä – proteiinin kokonaismäärä vuorokauden aikana ratkaisee, eli palautusjuoman proteiinin määrä lasketaan myös.

   Vastaus
 15. piia kontiola-luode

  Nuo ruokavinkkismoothiet on tarkoitettu luultavastikin sitten viikon päähän kun siellä on hedelmiä ja ne ei kuulu tämän hetkiseen valioon? Mulla kävi perjantaina niin että sain ilmeisestikin sappikohtauksen (poistettu on jo) kaalin syömisen johdosta ja samalla mitattiin verensokerit niin oli 3,2 eli aika alhaiset, vaikkei olotilassa sen kummemmin tuntunut. Ohjaan työkseni liikuntaa ja treenaan viikossa aikas monta tuntia, mutta hyvin oon jaksanu. Omat salitreenit päätin jättää näiksi kahdeksi viikoksi kokonaan eikä kyllä olis tuntunutkaan siltä että lihakset olis jaksanut. Bodypump jo tuntuu haastavalta aiempaan verrattuna. Tuossa rytmityksessä nyt on vähän vielä opettelemista. Oikeastaan suurin syy tähän ryhmään liittymiseksi oli vireystila ja vatsan hyvinvointi. Paino putoaa jos putoaa. Olen todennut tämän kaltaisen ruokavalion tämän viikon perusteella toimivan paremmin kun ainaiset rahkaraejuustomömmöt.

  Vastaus
  • Kukka

   Piia, kiitos viestistä!

   Smoothieita voi toki soveltaa noudattamaan tätäkin mallia. Esimerkiksi heraproteiinia, marjoja ja avokadoa.

   Myös viherpirtelöt käy, kun painottaa vihanneksia. Ruokavalion raaka-aineet sopivat näihin kyllä.

   Vastaus
 16. Henna

  Hei,

  Ovatko tonnikala tai lohi ”sallittujen” proteiininlähteiden joukossa?
  Voiko kasviksia syödä liian paljon eli onko jotain ylärajaa määrälle?

  Kiitokset!

  Vastaus
 17. Salla Hakanpää

  Juoma-asioista vielä kysymys:
  Tuskin kukaan täysjärkinen varsinaisesti suosittelee alkoholia kenellekään, mutta mitenkäs kannattaisi Samin mielestä toimia näissä:
  1. YO – ym maljannostotilaisuudet. Skumppa / pommac / kiusaannuttava ei kiitos ?
  2. Sosiaaliset terassi -ym tilanteet, joissa ei aina jaksa litkiä vissyä saati hanasoodaa. Minkälaiseen paremmuusjärjestykseen menee esimerkiksi nämä:
  karpalomehu-sooda-sekoitus / kuohuviinilasi / kuiva valkkarilasi / punkkulasi / gintonic ? Olutta en laottanut listaan koska ne ei mulle maistu alkuunkaan.

  Tätä kysyessä en tarkoita mitään överi-dokausta, vaan satunnaisia alkoholiannoksia, tyyliin max 3 annosta/vko. Vai onko sekin liikaa…?

  Kiitos muuten tähänastisista ohjeista ja vastauksista, päivien edetessä tuntuu itselle valtava muutos helpottuvan :)

  Vastaus
 18. Ninnu

  Osaatteko suositella kala-allergikolle jotain sopivaa tuotetta kalaöljykapselien tilalle?

  Vastaus
 19. Marjo

  Hei!
  Kiitos tähänastisista ohjeista, painoa lähti ekalla viikolla 2,2 kg! Voiko 100g marja-annosta ”siirtää” aterialta toiselle? Kun mielelläni aamulla ja illalla söisin vaikka 200g/ateria, mutta erityisesti päivällä pakastemarjojen kuskaaminen autossa ei niin iske. Vai onko parempi syödä vain se 100g silloin kun se onnistuu ja jättää muulloin kokonaan välistä?

  Vastaus
 20. Henna

  Hei

  Minulla oli muutama kysymys ruoka-aineista ja rasvoista, joiden vastaukset ovat menneet joko minulta täysin huomaamatta tai niihin on jäänyt vastaamatta.

  -Ovatko lohi ja tonnikala sallittuja? Minkälaiset määrät?
  -Voiko ituja syödä vihanneksina?
  -Lasketaanko kalaöljykapseleita päivittäiseen rasvamäärään eli vähennetään oliiviöljyä vastaavasti
  -Hiilarit lisätään siis ainoastaan treenipäiville?

  Kiitos vastauksista jo etukäteen!

  Henna

  Vastaus
  • samijuhani

   Tonnikalan käyttöä en suosittele, sen sisältämän elohopean takia. Lohta voi käyttää – naiselle annos on 150 g, miehelle 200 g Tällöin rasvan voi jättää aterialta kokonaan pois.

   Ituja ei lasketa vihanneksiin. Kalaöljykapseleita ei tarvitse laskea rasvan kokonaismäärään, eli esim. oliiviöljyä ei tarvitse vähentää.

   Hiilihydraatit ainoastaan treenipäiville, kyllä.

   Vastaus
 21. Ninnu

  Jos tekee salitreenit aamupainotteisesti, voiko hiilihydraatit lisätä treenin jälkeiselle aterialle? Minulla ei ole ongelmia nukkumisen kanssa, joten en kaipaa ilta-aterialle lisäyksiä.

  Vastaus
 22. Hanna

  Hei,
  Onko jotakin rajoitusta marjojen määrästä, jos tekee esim. smoothien heraproteiinista? Eipä niitä tietysti mahdottomia jaksa syödä. Ja missä ne pari hedelmää viipyy? :)

  Vastaus
 23. Salla Hakanpää

  Nämä ei koske nyt varsinaisesti tätä 5kg -ohjelmaa, vaan tulevaisuutta:

  Chia-siemenet/geeli – mitä mieltä olet siitä? Veteen olen tehnyt arkikäytössä, satunnaisherkkupommeissa kookos- tai mantelimaitoon.
  Entä muut siemenet (auringonkukan, kurpitsan, pellavan…)?
  Entä raakakaakaonibsit, ”supermarjat”, acai?
  Ja vielä: manteleiden ja macadamioiden ohella muutkin pähkinät maistuis, siis tulevaisuudessa. Mitä ajattelet cashew-, saksan-, pecan-, hassel- tai maapähkinöistä, ja jos niin minkälaisissa annosmäärissä (vrt mantelit 30g, macadamiat 20g) ?

  Kiitos taas :)

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

%d bloggaajaa tykkää tästä: